JÆGERNE AARHUS
Grimhøjvej 20
8220 Brabrand
MEDLEM AF
Danmarks Jægerforbund

11.05.2007 Rene Veng´s første Polens tur.

På bukkejagt

Den 11. maj 2007 tog 4 venner af sted til polen for at skyde bukke og det blev en helt fantastisk tur.

Efter at René torsdag den 10. maj havde hentet konens sprit nye bil, begyndte vi så småt at pakke. Selv om det er en stor bil (Passat St.car) kneb det lidt med pladsen i bagagerummet. Sådan et par rifler fylder faktisk en helt del. Det var slet ikke de pilsnere og vand, vi absolut skulle have med der gjorde det. Nå, men alt kom da på plads og jeg tog hjem for at få nogle timers søvn. Det blev der godt nok ikke så meget af, da det var første gang jeg skulle til Polen og jeg var enormt spændt.

 
Op kl. 3.30 fredag morgen og ud til bilen, der nu havde kørt hele 50 km . Bare den nu holder tænker man - det gjorde den heldigvis. Af sted til Åbyhøj for at samle Knud op. Det var 13. gang han skulle af sted, så han var helt klar. Videre det gik til Hassellager for at hente Søren, som jo altid er morgenfrisk ha ha! Nå videre til Testrup for at hente Jan som nærmest sad klar på trappestenen. Han havde da også ringet et par gange for at høre, hvor vi blev af. Han havde nærmest ikke lukket et øje de sidste dage, sådan havde han glædet sig. Ned af motorvejen det gik. Vi havde efterhånden en smule småtravlt, da vi skulle være på reviret kl. 15.00. Bilen gik som en drøm og vi lagde snart nogle km bag os. Så lød det fra bagsædet: ” Pause! Vi skal tisse”. De var jo også startet med en kold øl kl. 6.00. Pause der blev og vi kunne få lidt morgenmad. Vores piger havde været så flinke, at lave nogle dejlige boller og det var lige hvad der skulle til. Af sted igen og jeg kan fortælle at en passat faktisk kan køre over 180 km/t . Så vi var snart ved den Polske grænse. Godt nok efter en del diskussion omkring GPS´s evne til at vise vej, frem for Knud og Jan der selvfølgelig ”kender” vejen. Længe leve teknikken.

Fremme ved den Polske grænse holdt der utroligt mange danske biler. Vi var heldige og skulle bare vise pas og kunne derefter køre lige igennem. Ind til den første tank i Polen - billig diesel og smøger skulle ”tankes”

Af sted igen, men nu på nogle helt andre veje. De er dog blevet forbedret meget de sidste par år.

Ankomst til den by hvor vi havde en aftale kl. 15.20. Jagtlederen og hans datter stod klar for at modtage os.

Fin indkvartering og det var så nu vi skulle til det vigtige, nemlig maden. Turen var nemlig for de 3 andres vedkommen, en erstatnings tur for sidste år. Da boede de på hotel og fik faktisk intet at spise i 3 dage. Herudover var jagten også elendig.

Gudskelov var det rigtig fin mad og efter at havde spist, blev der så fortalt om jagten.

15.000 hektar , 100 skudklare bukke. 20 stk. var forbeholdt os, plus alle de vildsvin vi ville skyde. Sådan!!

Kl. 18.00 af sted på første jagt. Vejret var regnfuldt og lidt blæsende. Jeg sad på en palle i et træ og blev faktisk lidt ”søsyg”. Efter en times tid kom der 9 små og 3 store grise. Jeg ville ikke skyde til dem da jeg først ville skyde buk. Gik ned fra træet, da det nu blæste ret meget. Min guide og jeg gik ned i en eng og så en del bukke men desværre var de enten for små eller også var de for langt væk. Også i engen så jeg 10 små og 5 store grise. Hjemme ca. 21.30 hvor jeg kunne konstatere at de andre hver havde fået en buk

Fik aftensmad og så i seng, da næste jagt var kl. 4.00.

Dag 2


Parade efter 2. jagt - 9 bukke og 3 svin

Kl. 4.00 op og af sted igen. Denne gang med rigtig godt vejr. Nu skulle det være.

”Jeg ved hvor der går en stor en” sagde jagtføreren, ” lad os tage derud”. Der gik godt nok en rå med en lille buk, men ikke noget at skyde efter. Vi ventede og efter en halv time kom han så. Han var da også pæn stor, med meget hvide sprosser og var helt regelmæssig. Han faldt for et perfekt lungeskud afstand ca.130 m., hvorefter han gik ca. 70 meter inden han lå der.Skød senere på morgenen en lille buk efter først at have skudt rent forbi. Skud 2 sad hvor det skulle og han døde i knaldet. Sikken en morgen! og så hjem til morgenmad og parade. Status efter 2. jagt var nu: 3 grise og 9 bukke.

Af sted igen kl. 18. Vi kørte en hel time for at komme ud på et nyt område, hvor der efter sigende skulle gå nogle stærke bukke. Havde en rigtig god aften og så også flere stærke bukke, men de så desværre også os. Da skudchancen endelig var der, manglede kuglefang efter min mening. Guiden mente dog, at jeg bare skulle skyde. Det ville jeg ikke, da det var direkte mod en gård. Hjem kl. ca. 22, hvor vi skulle have aftensmad. Mine jagtkammerater tog også en ordentlig tår af den polske vodka. Det havde været en rigtig hyggelig dag.

Dag 3


9 bukke og et ”svin” i en Fiat 126. ”ikke særligt hygiejnisk"
Endnu engang tidligt op, ikke i første omgang for at skynde sig ud på jagten, men derimod til problemet, at få Søren op. Hans bror Jan derimod, sad faktisk allerede klar på sengekanten med riflen i hånden. Vi kom alle op og kom af sted. I dag skulle jagten foregå i samme område, som første dag. Jeg skød den første buk kort efter ankomsten på reviret. Da selvsikkerhed efterhånden var i top og overmodet begyndte at indtræffe, var det nok ikke det optimale skud, der nedlagde denne buk. Han var ramt i skulderen hvorefter kuglen gik gennem hjertet. Herefter gik han ca. 200 meter ind i skoven, hvor vi fandt ham efter den obligatoriske cigaret. Jeg var lykkelig da vi fandt ham, da jeg frygtede det værste. Jagtføreren ligeså.
Jagtføreren fortæller mig, at han har en buk der mangler den ene sprosse, men bortset fra det er det en kanon buk. Han vil gerne have den skudt og spørger mig om jeg vil skyde den. Naturligvis siger en ivrig jæger. At gå efter en specifik buk anvist og udpeget af jagtføreren, viser for mig at han har ”styr” på sit revir. Så den blev nedlagt efter en længere pürsch. Faldt for et perfekt skud på bladet og lå der i knaldet. Min guide fortæller mig på vejen hjem til morgenmaden, at han desværre ikke kan gå med mig om aftenen, men at han vil sende en god kammerat. Der var på denne morgenparade igen 9 dyr. Dvs. efter 4. jagt: 18 bukke og 3 svin. Det betød dog, at vi til sammen kun havde 2 bukke tilbage. Jeg manglede en og det samme gjorde Knud.

Jeg havde bestemt mig for på aftenens jagt, at gå efter et svin. Jeg blev placeret i en hochsitz tæt ved en fodermark, hvor der efter guiden erfaring, altid kom mange grise. Men det gjorde der ikke. Derimod kom der 4 krondyr spadserende og efter et par timer kom der 4 bukke som havde et indbyrdes opgør hinanden. Den ene var så stor at jeg straks tænkte på pengepungen og kunne derfor godt holde fingeren fra aftrækkeren. En stor buk kom ind på ca. 70 meter og da det efterhånden nærmede sig lukketid, måtte denne lade livet til enorm glæde for mig, men ikke mindst jagtføreren. Sjældent har jeg da oplevet noget lignende. Sikke en glæde på en andens vegne. En utrolig dejlig oplevelse. Herefter gik det hjemad til aftensmaden.

Status efter 5. jagt: 20 bukke og 3 svin

Dag 4


Trofæerne linet op inden hjemturen!

Jagtkammeraterne og jeg blev enige om, at vi droppede morgenjagten næste dag, da vi havde skudt det som vi kom efter. Vi hyggede os den sidste aften sammen med vores vært og var alle yderst tilfredse med den fantastiske oplevelse vi havde haft. God indkvartering, god mad og fantastisk revir samt kompetente guides.

Jeg er sikker på, at jeg som min jagtkammerat Knud, får andre fantastiske jagtoplevelser i Bukkenes Polen, da jeg inden min tur til Polen, kun havde skudt én buk med riffel.

Turen hjem forgik meget mere stilfærdigt end turen derned. Der var mange rigtige gode oplevelser der skulle fordøjes.

En stor tak til Nika Jagtrejser og mine rejsekammerater for en uforglemmelig tur.

René (Vinkel)