JÆGERNE AARHUS
Grimhøjvej 20
8220 Brabrand
MEDLEM AF
Danmarks Jægerforbund

Jagt i Baldersbæk Plantage.. 1´ste december 2009

Jeg fik en opringning mandag aften ca. 21.00 "Hej, det er Mogens Krogh!  vil du med på kronhjorte jagt i Baldersbæk i morgen?.... et sådan spørgsmål, krævede ikke andet et et kik over på Pia (som alllerede sad og småsmilede, hun vidste godt hvem som var i røret)  ja, mange tak, har dog problem med kørsel?  det aftaltes at vi skulle mødes på pendlerpladsen ved Shell - Stilling kl. 06.30. Mogens ankom præcis og jeg havde gået rundt en 10 minutters tid. Jeg var forbavensede kvik, også selvom jeg ikke havde sovet ret godt om natten - man skulle ikke tro at sådan en gammel mand som mig, kunne lige vågen en hel nat, bare af forventnings glæde!! Vi ventede et par minutter, skulle også have Jan med, som kom oppe fra Arden. Vi fik os stuvet grejet i bilen og lagde fra, afsted imod Hovborg, hvortil vi ankom præcis kl. 09.00. "Jagthytten" vidste sig at være den landskendte kro Hovborg Kro  - kendt for især deres vildtmad - (2 af deres kokke har skrevet opskrifter til JÆGER) her var mange allerede ankommet og sad bænket omkring et enormt lækkert morgenkomplet!... Der var flere kendte ansigter, men også rigtig mange nye - ialt vel små 30 jægere. Mogens holdt en kort og fyndig parade ----- det var 1´ste jagt på Baldersbæk og hvis heldet og den rigtige skydning var med os, regnede Mogens med at vi havde 6-8 krondyr på paraden, derudover måtte der skydes råvildt, ræv - som de havde rigtig mange, dåvildt var fredet, og der måtte kun skydes hjort som var "kronebærende" eller 10 takker (min.5 på den ene stang) forbrød man sig mod dette var der nogle "pæne bøder" .. som bemærket af Mogens gik til foder ... og det brugte man meget af på Baldersbæk, men dette var ingen opfordring....

Første såt, jeg var på plads ca. kl. 10.00 i et særdeles velbygget og meget højt tårn, solen skinnede og på trods af  is og frost en rigtig dejlig formiddag!  Jeg sad i et T-kryds med et par hundrede meter "frit skudfelt" både til højre og venstre samt lige frem, var helt sikker på at dette var en "kongepost" ... var også det alle havde sagt!  Dog begyndte der at blive skudt rundt omkring mig og intet vildt havdev endnu "krydset" mine veje! Dog omkring 12´tiden kom en rå ud af skoven, i den side hvor driverne lige havde passeret, den var bestemt ikke skræmt og kom på brandbæltet ret imod mig!! .. jeg havde dog besluttet at jeg ikke ville skyde råvildt - kunne dog ikke dy mig fra at lige "ha den i sigtet" .. da den var kun 40 mtr fra min hochsitz gik den ind i skoven på modsatte side, total uvidende om hvor tæt den havde været på at ende sine dage. Der havde i første såt lydt 7 skud, så det var med lidt spænding at vi skulle mødes ved hytten, det vidste sig at være råvildt og ræv, samt forbiskud - eller ihverfald skud som lige skulle "kigges efter" af konsortiets faste schweismand - vor egen lokale Erwin Jensen.

Herefter kørte vi tilbage til kroen til en om mulifgt endnu bedre frokost, her var alt: flere slags sild, fiskefilet, sylte, medister, frikadeller, æg og rejer, sønderjysk kål, hjemmelavet rødkål med meget mere.... en times frokost og vi skulle igang igen!... Havde november været våd og kold, så lagde december ud med noget af det smukkeste vejr til en jagtdag som tænkes kunne, træerne stod med is og rim, jorden var svag hvid af frosten -3-4 grader, solen skinnede fra en skyfri himmel - netop nu forstod man sloganet "En arbejdsdag er lig en ødelagt jagtdag"... Jeg var igen enorm heldig - eller jeg blev forfordelt? Mogens var godt klar over at jeg havde min første danske hjort tilgode endnu!! Jeg blev bedt om at gå ned og placere mig ca. 200 mtr nede i kanten af en lang smal mose/eng - allerede på vej derned var jeg igen sikker på at dette var "kongeposten" .. der var veritable "motorveje"  for hver femte meter "bunker af fald" "sølepladser"   m.m. her ville de gerne være og forhåbentlig også krydse over?  Jeg var knap kommet på plads førend der kom 2 stykker råvildt løbende over.... samtidig så jeg at min naboskytte gik på plads i tårnet, så det var sikkert ham som havde stødt dem? De næste 2,5 time skete på min plads absolut intet, men jeg skal love for at det gjorde der hos de andre skytter... jeg talte omkring 15-17 skud. Jagten blev blæst af og igen vidste det sig at, der havde været masser af vildt oppe - driverne meldte om over 100 stykker kronvildt !! men som i første såt, ikke helt tilfredsstillende skydning. Paraden - som foregik medens mørket var begyndt at sænke sig og Erwin stadigvæk var rundt på de 800 hektar og udrede skudende og lede efter mulig bytte - der var i omkring 22 skud leveret: 1 kæmpe hind - 3 stk råvildt og 4 ræve, så var der eftersøgning efter yderligere 3 stk kronvildt som. Ove Stephensen - min nabopost (og tidligere "legekammerat" hjemme fra barndomsgaden, vidste det sig) - havde skudt et stykke råvildt, som "smed sig i skudet" men rejste sig efter kort tid og gik i skoven, Ove´s andet skud ramte forbi, men på anskuds stedet, lå masser af schweis, mere end en stribe på 2 mtr... der hvor den var stukket til skovs, nok mere blod!  Jeg var så naiv at sige til Erwin - "du kan beholde balletskoene på, den må ligge lige indenfor" heldigvis er Erwin en erfaren herrre og slipper aldrig hunden uden pejl, hvilket vidste sig at være godt, den gik langt og længe med os i hælende, uden resultat. Erwin forsøgte igen senere, men Mogens fik et opkald på vej hjem - Oves dyr fandt vi ikke, de andre 3 var forbiskud...  Så også dette endte godt... alt i alt en kanon superdag, bare stemningen og oplevelsen af at her er "chance" for kronvildt giver jagten en ekstra dimension.. 

PS..... beklager billedkvalitetet - er taget med en gammel Nokia telefon, havde glemt det andet derhjemme.